Związek Strzelecki wspiera projekt „Wil3 Szlak”
…Podziemie było toczącą ciężkie boje odwrotowe ariergardą Polski Niepodległej.
Tyle, że nie było już się gdzie wycofać…
– prof. Andrzej Paczkowski

Projekt Wil3 Szlak to zestaw trzech darmowych gier poświęconych tematyce Żołnierzy Wyklętych. Każda z gier porusza inny aspekt działania polskiego podziemia antykomunistycznego po II wojnie światowej. Łącznie: próbują opowiedzieć intrygującą historię Wyklętych, ale raczej stawiając pytania i zachęcając do własnych dociekań niż udzielając odpowiedzi.

Gry zostały zaprojektowane aby wzbogacić arsenał metodyczno-programowy szkół, muzeów, domów kultury, jednostek harcerskich, kół studenckich, rekonstruktorów historycznych i wszystkich innych zainteresowanych środowisk.

W skład pakietu gier wchodzą:

wielkoformatowa gra negocjacyjna OBŁAWA
multimedialna gra paragrafowa ŁÓW
planszowa gra strategiczna WATAHA
Z gier można korzystać pojedynczo lub zbudować z nich cały cykl zajęć. Można je też modyfikować i udoskonalać do czego zachęcamy z całego serca. A jeśli chcecie podzielić się z innymi swoimi modyfikacjami – prześlijcie je na wil3szlak@wil3szlak.pl; opublikujemy!

Projekt Wil3 Szlak jest realizowany w ramach Stypendium im. gen. Augusta Fieldorfa „Nila” ufundowanego przez Miasto Wrocław.