Gen. Mirosław Różański złożył rezygnację

Minister Obrony Narodowej przyjął dzisiaj dymisję gen. broni Mirosława Różańskiego z pełnionej funkcji i polecił generałowi wykorzystać zaległy urlop – poinformował rzecznik prasowy resortu obrony, Bartłomiej Misiewicz. Jego kadencja miała dobiec końca w 2018 roku.
Obowiązki Dowódcy Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych decyzją ministra Antoniego Macierewicza będzie wykonywał I zastępca – gen. broni Leszek Surawski.
Gen. Różański dowodził Grupą Organizacyjną Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych (DG RSZ), stwarzając warunki do powstania DG RSZ od stycznia 2014 roku. Od początku 2014 r. wykonywał zadania na stanowisku radcy koordynatora Sekretarza Stanu w MON i zajmował się procesem modernizacji SZ RP. Postanowieniem Prezydenta RP z 9 czerwca 2015 r. wyznaczony został na stanowisko Dowódcy Generalnego RSZ. 1 sierpnia 2015 roku odebrał z rąk Prezydenta RP nominację na stopień generała broni.
Stopień generała brygady Różański otrzymał od prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego w sierpniu 2005 roku. Drugą „gwiazdkę” nadał generałowi prezydent Lech Kaczyński w sierpniu 2009 roku.

Roman BUREK

źródło: