W dniach 24-25 X 2020 r., zrealizowano zadanie pt. XXIX Marsz Szlakiem Walk Legionów Polskich Radom Laski. W marszu wzięło udział 5 osób, a dokładnie zza pleców zdalnie wspomagało kilkunastu wytrwałych sympatyków tej zacnej idei. Ograniczenia ilościowe uczestników spowodowane obostrzeniami Covid-19, wprowadzonymi przez premiera Mateusza Morawieckiego na terenie całego kraju, nie przekreśliły istoty sprawy, rozumiemy.

Wykonano wiele zdjęć dokumentujących to przedsięwzięcie oraz wywiady do Radia Plus i Gość Niedzielny. Przed marszem został nakręcony krótki film przez ZEBRRA TV.

Udało się wykonać pakiet świadczeń na rzecz ENEA Wytwarzanie.

Konkurs historyczny w formie testu pt. Bitwa Warszawska 1920 roku. W konkursie przygotowano 21 pytań z dwiema odpowiedziami, w tym jedną poprawną. Konkurs skierowany został do uczniów szkół podstawowych oraz uczestników marszu. Pytania zostały przesłane do Szkoły w Laskach jako jednej grupy biorących udział oraz do orląt z Oddziału Szydłowiec ZS. Ufundowano nagrody.

Prelekcja historyczna: prelekcję historyczną w Radomiu i Żytkowicach nt. działań wojennych z okresu wielkiej wojny wygłosi przedstawiciel Związku Piłsudczyków Radom Dariusz Sońta.

Rys historyczny: rys historyczny nt. „Związek Józefa Piłsudskiego z Szkołą w Laskach”, przygotowali uczniowie PSP w Laskach im. Marszałka Józefa Piłsudskiego pod opieką Agnieszki Kowal.

Udało się delegacji Związku Strzeleckiego i Związku Piłsudczyków Radom uczcić pamięcią Legionistów Polskich na kwaterach w Radomiu na cmentarzu, wystawiono wartę honorową, zapalono znicze, odśpiewano tradycyjne trzy zwrotki „Śpij Kolego”. Na Rynku w Radomiu złożono wiązankę kwiatów i zapalono znicze, w miejscach ustalonych w sobotę i niedzielę wywieszono banery.

W Szkole w Laskach im. Marszałka Józefa Piłsudskiego przy Pomniku-Kamień Marszałka Józefa Piłsudskiego zapalono znicze. W Brzustowie, złożono wiązankę kwiatów i zapalono znicze. Uroczystości przed Pomnikiem-mauzoleum Legionistów Polskich w Żytkowicach, zapalono znicze, złożono wiązanki kwiatów, została też wygłoszona prelekcja, aby tradycji stało się zadość Następnie tradycyjnie rozpalono ognisko i rozwiązano marsz.

W tak trudnym czasie udało się zrealizować przedsięwzięcie, które było skazane z góry na porażkę. Wszystkim zainteresowanym i sympatykom składam podziękowania i do zobaczenia na trasie XXX marszu w 2021 roku w dniach 23-24 października.

Roman Burek

PDF – ROCZNICA BITWY POD ANIELINEM I LASKAMI