Obchody 158. rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego rozpoczęła Msza Święta w kościele pw. św. Zygmunta w Szydłowcu. W Eucharystii wzięli udział m.in. wicewojewoda mazowiecki Artur Standowicz, który reprezentował dodatkowo Premiera Rzeczypospolitej Polskiej Mateusza Morawieckiego, Poseł na Sejm RP Agnieszka Górska, burmistrz Szydłowca Artur Ludew, starosta Włodzimierz Górlicki oraz delegacje zaprzyjaźnionych samorządów.

Mszy świętej przewodniczył ks. Marek Kucharski, proboszcz tutejszej parafii. W homilii, zwrócił uwagę na istniejący podział w narodzie polskim, pomimo tego Polacy potrafili zjednoczyć się, żeby walczyć o swoją wolność. Były dwa obozy – czerwonych, którzy dążyli do powstania za wszelką cenę, ale byli też i biali. Oni uważali, że jeszcze nie czas na powstanie, jednak gdy powstanie wybuchło w 1863 roku, wzięli w nim udział. Ziemia szydłowiecka też została szczególnie nasiąknięta krwią powstańców – mówił.

W obchodach wzięła udział delegacja ZS: Roman Burek Komendant XV Marszu, st. komp. ZS Andrzej Górski Komendant Oddziału Szydłowiec ZS i członek honorowy Marek Sokołowski radny (PiS).

Po Eucharystii delegacje państwowe i samorządowe oraz strzeleckie – złożyły biało-czerwone wiązanki kwiatów i zapaliły znicze, przy płycie nagrobnej ks. Aleksandra Malanowicza, na mogile Powstańców Styczniowych znajdującej się na cmentarzu parafialnym oraz przy figurce upamiętniającej wydarzenia z 1863 roku u zbiegu ulic Narutowicza, Sowińskiego i Kąpielowej.

Ze względu na pandemię, Strzelcy nie wystawili warty honorowej oraz nie było oprawy  muzycznej Miejskiej Orkiestry Dętej z Szydłowca.

Ksiądz Aleksander Malanowicz został zwolniony z aresztu w lutym 1863 roku za sprawą ks. bp. Juszyńskiego, unikając tym samym zsyłki na Sybir. Władze rosyjskie pozbawiły go na wiele lat tytuł kanonika. Do kapituły powrócił w 1878 roku, a w 1881 roku został prałatem dziekanem. Zmarł na ziemi Szydłowieckiej w 1893 r. i tu też został pochowany.

W szydłowieckim kościele znajduje się portret ks. Malanowicza, namalowany przez Jana Stykę, artystę znanego m.in. z dzieła “Golgota”, lub jako współautora Panoramy Racławickiej.

Artykuł: Roman Burek
Zdjęcia: Radio Plus oraz Marek Sokołowski